Daar waar mogelijk zo veel mogelijk thuiswerken. Dat is een maatregel genomen door het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar als het gaat om informatiebeveiliging, neemt thuiswerken ook de nodige risico’s met zich mee. Hoe veilig is uw internetverbinding thuis? Werkt u op uw eigen laptop of desktop of hebt u er één van de zaak meegekregen?
Thuiswerken kan veel gevolgen hebben voor de informatiebeveiliging binnen uw organisatie. Als de internetverbinding of de apparatuur niet veilig is, gluurt een datalek al gauw om de hoek. Om ervoor te zorgen dat er geen privacygevoelige informatie op straat komt te liggen, hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.
- Beveiligde verbinding
- VPN
- Sterke wachtwoorden
- Spam
- Back-up
- Afsluiten
- Hulp vragen
- Firewall
- Antivirus
- Updates installeren
Wilt u weten hoe het staat met de gehele informatiebeveiliging binnen uw organisatie? Download gratis ‘De 7 basisprincipes van digitale hygiëne’ en controleer of uw organisatie de benodigde veiligheid waarborgt.
Do’s
- Werk uitsluitend via beveiligde verbindingen. Dient u te werken met vertrouwde gegevens en is het van belang dat u deze uitwisselt met uw collega’s en bijvoorbeeld klanten? Werk dan uitsluitend via beveiligde verbindingen. Dit kunt u controleren aan de URL van de website. Staat hier ‘https’ voor? Is er een slotje zichtbaar in de browser voor de URL?
Dit maakt het veilig uitwisselen van vertrouwelijke gegevens mogelijk.
- Maak gebruik van een veilige VPN verbinding. Een VPN verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen u en het internet. Het zorgt ervoor dat uw internetverkeer via een versleutelde virtuele tunnel wordt gestuurd. Hierdoor bent u anoniemer, veiliger en vrijer. Het is voor een organisatie mogelijk om een VPN verbinding op te zetten zodat u hier thuis gebruik van kunt maken. Gebruik uitsluitend een door uw organisatie aangeboden VPN verbinding om zeker te zijn dat deze doet wat het moet doen en u niet met de verkeerde partij contact maakt.
- Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Door het gebruik van sterke wachtwoorden is de toegang tot de verschillende systemen goed beschermd. Vernieuw de wachtwoorden wanneer u al langere tijd hetzelfde wachtwoord gebruikt of vermoed dat deze niet meer alleen bij u bekend zijn. Kies daar waar mogelijk voor two factor authentication.
- Let goed op met spam. Internetcriminelen spelen in op de huidige situatie en proberen op die manier aan bijvoorbeeld gevoelige informatie te komen en uw apparaten te hacken. Er gaan al een groot aantal coronavirus gerelateerde spam/phishing mail (nepmails) in omloop.
Waar herkent u een nep-mail aan? - Onpersoonlijke adressering;
- Slecht/foutief taalgebruik;
- Onbekende afzender (let altijd goed op de afzender, slimme internetcriminelen maken gebruik van e-mailadressen die heel erg op valide adressen lijken, maar veranderen hier bijvoorbeeld één teken in);
- Vreemde links en/of bijlagen (de links zijn hierbij ook vaak minimaal aangepast in vergelijking met de valide url, bijvoorbeeld van een bank of verzekeraar);
- Vragen om wachtwoorden of andere gevoelige informatie.
- Maak regelmatig een back-up. Niets is zo vervelend als het verliezen van informatie, data en andere documenten terwijl u aan het werk bent of wilt. Zorg ervoor dat u deze back-up bij voorkeur op een andere computer maakt of kies voor een externe harde schijf. U kunt ook gebruik maken van een clouddienst maar doe dit uitsluitend op advies en instructie van uw werkgever.
- Sluit uw computer af. Gaat u even een wandeling maken om de benen te strekken? Of even met uw gezinsleden rustig lunchen? Zorg er dan voor dat u uw computer afsluit, of in ieder geval vergrendeld. Zo kan niet iedereen erbij. Sluit de computer gedurende de nacht volledig af.
- Hulp nodig? Bijvoorbeeld met het oplossen van een computerprobleem of de internetverbinding? Zorg dan dat je hulp vraagt van een vertrouwde partij. Bij voorkeur een bekende collega of iemand via jouw werkgever.
Let extra goed op met remote desktop tooling. Hiermee geeft u de controle over uw computer of laptop volledig uit handen. De andere partij kan overal bij! Dus ook bij privacygevoelige informatie! Doe dit dus alleen op advies en instructie van een vertrouwde partij.
Werkt u op een laptop van het werk? Uw werkgever zal er doorgaans zorg voor dragen dat deze up-to-date en veilig is. Hebt u geen andere optie dan op uw eigen computer te werken? Zorg dan voor deze aanvullende maatregelen:
- Zorg voor een actieve firewall. Deze dient bij voorkeur actief te zijn op uw computer én uw router. De onderstaande afbeelding laat zien hoe u op Windows 10 de status van de firewall kunt controleren:
- Antivirus. Maak gebruik van een actuele antivirusbescherming. Zorg dat u deze op tijd update, liefst dagelijks en automatisch.
- Installeer regelmatig updates. Uw computer heeft deze updates niet voor niets. Het is van belang om deze met regelmaat te installeren om kwetsbaarheden zo snel mogelijk te verhelpen. Dit geldt ook voor uw router en andere apparatuur.
Vragen rondom informatiebeveiliging?
Hebt u vragen rondom informatiebeveiliging in combinatie met thuiswerken? Of wilt u meer informatie over hoe u uw informatiebeveiliging aan kunt pakken of verbeteren? Axxemble staat ook in deze tijden voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op. Of ontdek direct ons ISMS software: Base27.
Wilt u weten hoe het staat met de gehele informatiebeveiliging binnen uw organisatie? Download gratis ‘De 7 basisprincipes van digitale hygiëne’ en controleer of uw organisatie de benodigde veiligheid waarborgt.